Dzieki za rady. A te obecne tluszcze jak wyglądają? Martwi mnie ten olej kokosowy, raczej przeznaczony jest do smażenia niż (jak miałem wbite w głowie) dobre żródło omega-6. Zamiast dodawać go x2 dziennie do posiłków może lepiej go zastąpić olejem rzepakowym / oliwą z oliwek? Właśnie piszę i widzę, że nowa osoba skomentowała :) Szczerze [...]
[...] nie ma problemu na zakwasie lecz jasny bo kuzyn (piekarz) mówił że różni się tylko barwnikiem od ciemnego. Masło(83%) to był dodatek do ziemniaków, oliwki trochę dałem do smażenia. Orzech to ziemne - można zmienić. Na 4 posiłek to już nie mam pomysłu w takim razie, jeszcze miałem na myśli ryz na mleku + owoce, lecz też źródło białka. Mięsa, [...]
[...] oleju rzepakowego bezerukowego oraz oliwy z oliwek, np. do ilości około 10% dobowego zapotrzebowania energetycznego. Można je zarówno spożywać na surowo, jak i używać do smażenia potraw. Oleje te zawierają znaczne ilości substancji antyoksydacyjnych, szczególnie beta-karotenu o wpływie przeciwmiażdżycowym i przeciwnowotworowym. KONIEC [...]
Czyli nabial mam wykluczyc? Bo uzywam czasem masla troche do smazenia, jakiegos serka do posmarowania kanapki i mleka rano do platkow i do kawy. Rozumiem, ze to za duzo?
Używając olej do smażenia w aerozolu psikamy na patelnię tak małe ilości, że kalorii praktycznie z tego nie będzie, więc nie ma sensu wliczać 1-2 gramów tłuszczów, chyba że ktoś psika pięć sekund. Wtedy będzie tego już trochę więcej. Poziom tkanki tłuszczowej nie jest wysoki, ale myślę, że warto zredukować go nisko, po to, aby później budować [...]
Używając olej do smażenia w aerozolu psikamy na patelnię tak małe ilości, że kalorii praktycznie z tego nie będzie, więc nie ma sensu wliczać 1-2 gramów tłuszczów, chyba że ktoś psika pięć sekund. Wtedy będzie tego już trochę więcej. Poziom tkanki tłuszczowej nie jest wysoki, ale myślę, że warto zredukować go nisko, po to, aby później budować [...]
[...] spożywając oleje o dużej ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętając o tym, że wszelkie smażone produkty zwierają po smażeniu dużo tłuszczu, należy do smażenia używać olejów wielonienasyconych. Kwasy tłuszczowe wielonienasycone pozwalają na użycie w większym stopniu niż dotychczas zasobów tłuszczowych organizmu. Takimi [...]
Żeby nie było, że się tylko przyp*****lam ;-P Margarynę wywalasz bezwzględnie do końca życia, poczytaj o tym jakim ścierwem są roślinne utwardzane. Do smarowania masło, do smażenia smalec, do picia oliwa Z tłuszczy w żadnym przypadku nie rezygnować!
Dlaczego olwej i pestki dyni do wyeliminowania? Na czym mam smażyć? na Kujawskim? Kilka postów wyżej ktoś napisał, że do smażenia olej kokosowy. Pestki dyni tez czytałem, że są ok. Wędliny sklepowe złe, sam wędlin nie potrafię robić... Zmieniony przez - securitytcz w dniu 5/23/2017 10:24:20 AM
Nie wiem o czym piszesz, w pierwszym poscie podalem diete do oceny. Olej do smazenia - mieso ugotujesz ale jajek juz nie bardzo. Zmieniony przez - krisking12 w dniu 2012-12-03 19:38:16
Co do rozbijania dania na składniki to akurat tak robię, jedynie przy tej jajecznicy podałem całą wartość makro, ale jest tam wliczone wszystko, szynka itd. Smalec również dorzuciłem do smażenia.
No chyba mniej czasu trzeba na zjedzenie i przygotowanie 4 posilkow niż 6. Wymyślasz jakies dziwne dla mnie zestawy typu ryz z kurczakiem i odzywka. Zjedz rano omlet, do szkoly wez w pudelku mieso i ryz/ makaron, dodatkowo owoc i troche orzechow, potem jakis w miare zdrowy obiad w domu i kolacje - moze byc cos z nabialu albo ryba plus jakies ww. [...]
Jak ci starczy na to wszystko to budżet masz spory:) co do tego treningu rano to po prostu jako 1 posiłek zjedz posiłek przed treningowy,oleju rzepakowego używasz do smażenia? ogólnie dieta spoko tylko ostatni posiłek do całkowitej zmiany oprócz sera rodzynki,banany i inne owoce dawaj po treningu albo do śniadania.Pomyśl też nad zakupem kreatyny [...]
Większość tych sałatek ze słoików jest słodzona sztucznie jakimiś szitami(nawet nie czuć, ale przeczytaj skład), a co do smażenia to znaczna większość ludzi pisze, aby gotować,piec,grilować, a jedynie w ostateczności smażyć, ale jak zawsze poczekaj na Roniego ;]
smalec nadaje się lepiej do smażenia niż oliwa, a poza tym szkoda oliwy. było by "w miarę" ok, gdyby to wszystko nie było smażone(po treningu smażenie odpada kategorycznie) a gotowane/grillowane, bez panierki której nie wliczasz a jest zgubna na redukcji, cena grilla elektrycznego to 70+ zł, więc wydatek niewielki, a przydatny. poza [...]
ok to wlicze olej rowniez do bilansu. Urozmaicam ryby jjem praktycznie caly czas codziennie lub zamieniam z kura. Z olejem to myslalem ze nie wliczac bo to troszke wrzucam do smazenia no ale dolicze jak tak
dieta dość uboga. dodaj zdrowych tłuszczy, bo jedyne jakie masz to te z sardynek, nie licząc z płatków owsianych i mleka. pieczesz mięso, że w rozpisce nie ma oleju do smażenia? zawsze możesz pomyśleć o smażeniu mięsa na gęsinie / oleju kokosowym / maśle klarowanym i zawsze już trochę dobrego tłuszczu wleci. dodaj również tłuste mięsa, nie tylko [...]